19.8.09

Saat Bersama rambut Aslimu..



















































































































Salam...fuh penatnye,,ana baru je sampai di nilam puri(5.20p.m) setelah menjelajah bandar jeli dr pagi tadi..bermula dari jam 8.45a.m,ana,mirul,Syis,edikop,rasyid serta 4 org pelajar muslimat menaiki van Nilam puri g ke jeli untu meeting program Sumbangsis...iaitu porgram anak angkat dengan kerjasama org kampung kalai..kami sempat memasuki kawasan org asli,,aduhai,,culture shock dibuatnye,,cuba korang bayangkan,,kanak2 macam org negeria bogel,ade muka macam Louis Saha(pemain M.United)dan ibu2 yg mengendong atau mendukung anaknye dalam bag kain..fuh,,x ubah mcm kat tempat pelarian..pastu kami singgah kat sebuah sekolah di kwsn org asli tu,,ha3,,dahla line satu pown xde,,tengok cikgu diorg relax je,,ana masuk kelas budak2 asli ni mcm diorg xtau wat ape je,,ade yg bertudungkan kain key,,berkasut po chu kang,,rambut usah cakapla,,memg asli,,ade yg tengok Tv,,bile tanye"tengok cito gapo?''budak Asli yg mukanya iras org Nigeria jawab"Ninja"..aduhai..pastu ana masukla kelas budak2 ni,,cikgu die pasang lagu ape entah,,tibe2 cikgu diorang keluar dan budak2 ni menari mengikut rentak Muzik terkini,,ana dan Syis(YDP Apium Nilam Puri)join la diorg menari sekali..ha3..nak terpecah perut dibuatnye..cikgu diorang pasang lagu 2 sebab xnak diorg balik gara2 budak2 asli ni seorang pelajar yg aktif,,suka balik rumah,,almaklumlah,,rumah sebelah sekolah je..so baki pelajar yang tinggal ni aktivitinya menari,,ade yg tengok tv...xde sorang pown bace buku..senangkan kerja cikgu kat c 2,,tapi pasti bosan..so pas meeting kat sekolah kalai,,kami bertolak ke rumah rasyid untuk makan tengahari,,solat jamaq Qasar di massjid Jeli then pulang ke nilam puri,,so hari ni ana tak gi kelasla,nasib baik ade surat pelepasan Kuliah..tapi rase rugila gak xdpt menuntut ilmu harini,,he3..kesimpulannya,,ana dapat pengalaman baru bersama warga Asli('',)
video

4 comments:

syak hamz said...

DH READY KE NK BER'BAKSIS' KE TMPAT ORG ASLI????
ORIGINAL PEOPLE..MEMENG HEBAT..
DUTA ISLAM KE MANA KU MENAPAK

syak hamz said...

wow..hebat video...hilang thiqoh..huhu

Dr Asy said...

thiqoh x hilang melalui video:)

masyitah A.R said...

shbt ku ni dew bkt jd ckgu org asli la.. (xgelak, snyum je.. =))