12.7.10

TERARAH ATAU TERSALAH..

Persepsi oh Persepsi yang membuka ruang diskusi.

Saya cuba membuat dua persepsi atau pandangan realiti seseorang individu yang punya pendirian tersendiri. Semuanya berkaitan dengan salah satu slot yang pasti dihadapi oleh sesiapa saja yang memasuki sesebuah Institusi pengajian di negara ini. ORIENTASI . Hatta ketika kita dalam kandungan ibu lagi, kita telah diorientasikan dalam tempoh yang ditetapkan. Semuanya untuk persediaan diri untuk memasuki alam baru. Seperti saya memasuki UNIVERSITI MALAYA melalui asasi Nilam Puri.

 Pertamanya saya melangitkan kesyukuran kehadrat Illahi kerana dapat menjejakkan kaki di kota metropolitan ini secara amnya dan di Universiti terhebat di negara ini khususnya. Pelbagai pendapat dan lontaran yang diberikan sepanjang Minggu Haluan Siswa ini berlansung. Pertamanya saya ingin ucapkan tahniah kepada semua freshies, PM(pembantu mahasiswa ) dan semua yang terlibat secara lansung atau tidak langsung dalam menjayakan program tahunan ini.

Baiklah, kita teruskan kepada pendirian-pendirian yang saya rasa perlu tintakan di sini. Apa saja komen anda terpulanglah kepada diri masing-masing. Bak kata rata-rata orang." Di KL ni paling penting diri sendiri, ikut niat sendiri nak jadi apa. Buatlah apa kamu suka. Itu diri kamu". mendalam kata-kata ni, risau lemas dalam kata-kata ini.

"weh, best kot MHS ni, paling best kolej aku r, PM semua baik-baik, tak garang-garang pon. Marah-marah sayang adela.  Kolej ko cammane??"

"ko best r dapat kolej tu, kolej aku mcm hampeh, garang giler PM, kene dendala, suruh lari la, itula inila, ko bayang aku dapat tidur 2 jam je. Sabar jela"

"pas habis ni aku nak balik rumah, tak boleh aku tingal sini, risau aku naik hangin je, aku bertahan bersabar je seminggu ni, Aku dah besar pon nak kene benda-benda camni. Huh"

"ala, kejapnya MHS, suka dengan kak itu kak ini, abang itu abang ini, pasti saya akan merindui detik-detik manis waktu MHS:( "

"KE SANA KE MARI PERGI SANA PERGI SINI, KITA SIAPA SISWA UM, KITA SIAPA SISWA UM. KE SANA KE MARI PERGI SANA PERGI SINI, KITA SIAPA SISWA UM, KITA SIAPA SISWA UM.....UM IS ONE!"

"WEH, kolej ko musuh aku, kolej tu aku sokong"

"best la talk prof-prof, LDK(latihan dalam kumpulan), dan semua yang berkaitan dengan ilmu"

"bestnya tarian seni walaupun tak hafal step dia"

"hai, nama awak siapa.?"

"abang, nak nama sebenar dan autograf.."

dan sebagainya............

Persoalannya di sini. Apa yang kita dapat melalui MHS ni??.

Sebenarnya MHS merupakan satu medan yang sangat diperlukan oleh para pelajar yang ingin memasuki sesuatu alam yang lain dan mengenali antara satu sama lain. MHS yang saya lalui ini juga sangat best dan sangat terbuka. Tidak terkongkong dengan peraturan dan PM PM secara jujur dan telusnya semua baik-baik. Semuanya sayang pada kami, ya, saya yakin mereka sayangkan kami(Freshies) sebab mereka sanggup bersusah payah dan mengorbankan waktu cuti bagi persediaan MHS kami. Sangat mengagumkan. Cheers-Cheers yang diajar semuanya adalah untuk semangat. Betul juga tu, semangat itu bisa wujud melalui kaedah ini, Cuba lihat pasukan Ragbi yang terkenal itu, All Black namanya. Sebelum masuk padang, mereka akan menggerunkan musuh lantas membakar semangat melalui Cheers mereka. Kami juga dapat maklumat-maklumat penting mengenai Universiti dan perkongsian-perkongsian ilmu dari insan-insan yang berpengaruh seperti Datuk Vice Chancelor Ghouth Jasmon, Timbalan menteri Pengajian tinggi  Datuk Saifuddin, Datuk Mukhriz anaknya Dr Mahathir, TNC HEP Datuk Azrae, Profesor-profesor dan para pensyarah yang hebat. PM juga menjaga kebajikan kami dengan baik sekali. Yang pastinya MHS ni memang best..Pasti kami akan ingatkan peristiwa ini dan yang akan datang iaitu Konvokesyen. Dua peristiwa ini dikatakan yang paling bersejarah sepanjang kehidupan kita di alam Universiti. Sekian


                                                                                             @   :MHS memang menarik dari segi bahasanya, tapi mengapa pengisiannya seakan-akan tidak menjadi haluan siswa tetapi halangan siswa. Halangan dari pelbagai sudut seperti halangan keberanian, keterbukaan atau mungkin kezaliman. Mengapa ada yang berlaku pergaulan yang tiada halangan. Ia TERSALAH kerana bisa bersentuhan antara lelaki dan perempuan dan pergaulan yang terlalu bebas seolah-olah ianya perkara yang biasa beredaran. Oh, zalimnya apabila kita meletakkan sesuatu perkara tidak pada tempatnya. Seperti kita merasakan perkara yang kita lakukan itu adalah baik walhal ia sesuatu perkara yang aib. Aib pada diri dan agama sejati. Mengapa kita tidak pandai menjaga waktu solat sehingga terjadinya rasa kurang enak dari sesetengah insan. Cheers, apa itu.. kenapa perlu sehinga begitu, bagi kami lelaki tiada masalah buat cheers, semangat pon tidak mengapa, tetapi bagaimana perempuan,  Lebih baik kalau si perempuan bercheers hanya di hadapan suaminya..Kalau dihadapan lelaki lain,,ada juga kawan saya yang suka tengok diorang ni cheers..oh,,cute sangat bisa tergoda dan menggoda. Salahkah Cheers, bagi kami tak salah selagi mana tidak melanggar syariat..Yang bimbangnya adala AIB, FITNAH dan TERARAH kepada kemungkaran. Kemungakaran yang nyata atau hampir nyata. Justeru perlu ada penjagaan yang rapi di situ.

Ini adalah antara pendapat yang pasti wujud dalam benak fikiran seseorang, banyak lagi yang dapat kita ketahui sekiranya bertanya. Bagi saya, bertindaklah seperti orang yang berfikir.:)

I'm KUAZIANS, bermaksud saya rakyat Kolej Ungku Aziz( Sebelas), sangat menarik kolej ni seolah-olah apartment yang baru dibina pada luarannya, dalamannya Alhamdulillah, bisa hidup.:). Apa yang menarik di kolej ini padaku adalah suasananya, maksud saya kolej ini ditempatkan pelajar-pelajar dari negara luar seperti Iran, China, Singapore, Indonesia, Nigeria, India, Somalia, Saudi Arabia dan sebagainya. Oleh hal yang demikian, kami dapat bergaul dengan mereka lantas mempelajari bahasa baru. Dalam MHS KUAZ juga seolah-olah hampir semua bertutur dalam Bahasa Antarabangsa:)..

Akhirnya, semoga Allah berkati kehidupan kita dan sama-samalah kita islahkan diri dan memikirkan dosa-dosa yang telah kita lakukan antara sedar tidak sedar. Janganlah diri kita tergolong dalam kalangan orang yang rugi hendaknya. AMIIN..

No comments: