19.7.11

Tenangkah arwah???

Tenangkah Arwah??
oleh: Meor Farid Asyradi Bin Meor Zahidi

Wajahnya pucat mencuka, badannya menggeletar seakan-akan mahu menyatakan sesuatu perkara, rupanyanya yang cantik sebelum ini telah berubah menjadi buruk gara-gara kemalangan yang dialaminya. Kemalangan yang meletakkannya berada di ambang sakaratul maut. Waktu terus berlalu dan pada akhirnya, dia pergi meninggalkan dunia.

Ahli keluarga, teman-teman kenalan, orang kampung sudah memenuhi rumah keluarga Nur yang merupakan antara gadis cantik dan dikenali ramai di kampung Jawang itu. Teman lelakinya dari tadi seolah-olah hilang kewarasan diri, tangannya berbalut akibat patah, kesan darah di dahinya masih segar, air matanya deras mengalir, ingatannya terus memutarkan peristiwa kemalangan yang mengakibatkan teman wanita kesayangannya meninggal. Kereta kancil miliknya bertembung dengan sebuah lori.

Di suatu tempat yang lain iaitu di alam maya, teman-teman yang pernah berkenalan dengan gadis bernama Nur ini juga mengetahui berita kemalangan dan kematian arwah. Ada yang sangat terkejut dengan berita tersebut. Semuanya melalui FACEBOOK." Ceritaku Cerita Mu jua"

“Salam kawan-kawan, tahu tak, kawan kita yang couple dengan Zaid tu dah meninggal dunia pagi tadi”

post dari salah seorang kawan arwah diikuti dengan komen pandangan dan kritikan positif dan negatif.

“Takziah diucapkan kepada keluarga Nur, moga tabah menghadapi apa yang berlaku. Aku pasti merinduimu (Nur Kushairah )”

Nama Nur Kushairah dibirukan lantas post sahabatnya ini dipaparkan di dinding FB arwah.

Akaun Facebook arwah menjadi tumpuan pada hari itu, ramai teman-teman kenalan lamanya mahupun kenalan FB mengucapkan takziah dan sebagainya. Gambar-gambar arwah dengan pelbagai aksi manja, cute dan sebagainya menjadi tatapan buat teman-temannya. Hampir 2000 lebih gambar arwah dimuatkan di akaun FBnya sendiri. Gambar ketika bersama teman-teman, bersendirian dan terutamanya bersama teman lelakinya.
Status demi status yang dipostkan oleh arwah juga dilihat kembali, status-status yang tidak lari pada kisah dirinya sendiri.

"OTW ke Mid valley bersama cintaku Zaid dengan kereta Kancil cutenya :)"
"hai FBians, sy sihat hari ni, korang camne he3"
"laparnya..."
"saya rindukan awak..rindu sangat-sangat"
"ada orang ingat dekat saya tak hari ini"
"arghhhhh,,,ada jerawat tumbuh di pipi..Dusshh..Grrrrrrr.."
"jom gi wayang tengok KL Ganster nak ??"
"tengah makan di StarBuck bersama yang dicintai"
"jangan lupa komen gambar-gambar baru saya tau FBians yang dicintai"

Dan pelbagai lagi jenis status-status arwah yang dibaca semula oleh teman-temannya.
Ada juga beberapa kenalannya yang memohon agar FB arwah dinyahaktifkan kerana ada sebahagian besar gambar arwah tidak menutup aurat malah mampu mengundang nafsu amarah kepada si pelihatnya. Komentar daripada pelihatnya ada juga yang berbaur lucah dan sebagainya. Tetapi permintaan kenalannya tersebut tidak dapat ditunaikan gara-gara password dan username arwah hanya diketahui oleh arwah sendiri, malah ibubapanya sendiri tidak mengetahui akan kewujudan FB anaknya di alam maya. Post demi post diletakkan di wall arwah, komentar demi komentar diberikan, sejarah lama arwah juga diperbahaskan. Gambar demi gambar dipertikaikan. Si teman lelaki arwah sudah tidak mampu membalas kritikan dan komentar daripada teman-teman FB arwah. Gambar-gambar arwah terus diperbahaskan tanpa sempadan. Walaupun ramai yang bersimpati tidak kurang juga yang memerli dan mencaci.

Tahun demi tahun berlalu, acap kali ulang tahun hari jadi arwah, FBnya dijadikan tempat untuk dipahatkan ucapan selamat.

“Moga arwah tenang di sana”
“saya akan sentiasa mengingati awak”
“saya rindukan awak, selamat hari lahir Nur”

Teman-teman rapatnya akan melepaskan rasa rindu di dada FB arwah.

“Hai gadis cantik, selamat hari lahir”
“ehem-selamat hari lahir, saya baru tengok gambar-gambar awak, cantik sangat, boleh berkenalan”

tidak kurang juga yang baru mengenali arwah dan tidak mengetahui akan berita kematiannya.

“kepada rakan-rakan FB yang tidak mengetahui akan berita kematian arwah, Sesungguhnya arwah telah lama meninggalkan kita, harap kita membincangkan soal kebaikan arwah sahaja”

Seorang teman baik arwah mengingatkan teman-teman FB yang merupakan kenalan baru FB arwah.
Antara komen yang dibalas.......

“dah meniggal ke..ushh, silap target orang pula..maaf-maaf..Terlepas aku..hu3..Takziah”

Komentar demi komentar, post demi post tanpa tapisan diberikan. Setiap tahun kelahiran dan kematian arwah. Setiap gambar-gambar arwah terus kekal berada di dalam akaun FB. Ada juga pihak yang mengambil gambar arwah dan dimuatkan di page-page seperti “Gadis-gadis Kiut” “Senyuman menawan” “ Gadis tudung Melayu” “wanita idaman lelaki” dan sebagainya. Gambar-gambar yang diambil sudah pasti tanpa izin si empunya diri. Almaklumlah, FB ini kan hak peribadi bersama. Sesiapa sahaja mampu mengaksesnya.

Kesannya terus mengalir kepada si arwah. Bagaimanakah keadaan arwah Nur Khusyairah di alam sana. Adakah arwah aman dan tenteram disaat FBnya yang dipenuhi gambar yang tidak membuat si pelihatnya tenang????  Tenangkah arwah?? Apakah tindakan yang mampu diambil oleh teman lelakinya, adakah teman lelakinya itu akan membiarkannya?? Bagaimana pula ahli keluarganya yang tidak tahu menahu soal FBnya.?? Fikir-fikirkanlah..

Tidak salah mempunyai FB tapi fikirkanlah apa kesannya. Tak salah memuatkan gambar tapi fikirkan tujuannya,, Mari kita Fikirkan saat kita tidak mampu mengetahui apa yang berlaku di FB kita.

Apakah yang  bakal terjadi pada FB kita. Tenangkah kita nanti??

Kisah ini adalah bayangan fikiranku semata-mata setelah menonton video di link ini http://www.facebook.com/video/video.php?v=1442784326157&comments pagi tadi, tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang sudah meninggal dunia. Maaf jika kita terasa...


**Al-Fatihah.. buat Srikandi YB Dr Lo'lo' Bt Mohd Ghazali, moga Allah menempatkan beliau di kalangan orang2 yg dikasihi dan diredhai..Amiin..Takziah buat keluarga Arwah.

Kematian beliau sangat dirasai oleh ramai Pihak...Bagaimakah kematian kita kelak??

No comments: